Squat løs! OGSÅ når du venter dig

Jeg oplever, at i de fleste menneskers verden, er øvelsen SQUAT et synonym for en flot og veldrejet numse og ikke så meget andet.

På de fleste sociale medier, er der ofte et flot hunkønsvæsen med den mest perfekte numse, der helliger squat øvelsen, og giver den æren for hendes flotte bagdel. Så hvis man squatter, så er man nok en lidt selvbevidst type, der går alt for meget op i sit udseende, ik’?

Man kan godt få en flot numse af at squatte! Der er dog andre øvelser, der er bedre egnede, hvis du spørger mig.

MEN men men, squats er ikke kun gode for de individer, der ønsker sig et veldrejet bagparti, og jeg synes det er ærgerligt, at squatten ikke bliver anerkendt for sine mange andre gode egenskaber.

Lad mig derfor starte med at slå fast — De skønne squats er til gavn for ALLE! Uanset om du er 01, 10, 18 eller 90 år gammel. For dig, der er gravid, har squats også en masse fordele.

Forklaringen er;

Squat er en stor del af de kvalitetsbevægelser, vores kroppe er skabt til at kunne udføre dagligt. Når vi sætter os ned på en stol, eller i en sofa, så squatter vi. Når vi skal sidde på hug, og give vores guldklumper en krammer eller hjælpe dem med at få sko på, så squatter vi.

Før sofaen og stolen blev opfundet, så squattede vi dybt og kvalitativt, når vi skulle sætte os ned på gulvet/jorden og op igen — eller når vi skulle på toilettet. Alligevel er det en bevægelse, som de fleste finder alt for udfordrende idag, og derfor helt undlader.

Nu til dags fastholder vi vores hofteled og lyske i samme position det meste af tiden. Når et led bliver fastholdt i samme position eller ikke når sit fulde bevægelsesudslag, så mister det sin bevægelighed og fleksibilitet, for det har jo ikke brug for det — tror leddet. 

Musklerne omkring leddet bliver også inaktive og svage — i det her tilfælde er det hovedsagligt bagdelen. Tænk blot på, hvor og hvordan og hvor længe du sidder ned, når du er på arbejde. Når du sidder på skolebænken, sidder i kantinen, sidder i bilen, sidder i bussen, sidder på din cykel, sidder i sofaen og ved spisebordet.

Hvis man skrev alle de timer og minutter ned, hvor vi sidder ned, så tegner der sig et chokerende billede af, hvad det egentlig er, vi udsætter vores ryg og hofte for til daglig.

Det tragiske er, at vi kræver det samme af vores børn, som slet ikke finder det lige så naturligt at sidde stille på en stol, som os kedelige voksne! Mix det med det faktum, at vores muskler, sener og ligamenter bliver mindre elastiske med alderen — there you have it. Ryg problemer, fordi ballerne og inderlårende er så inaktive og svage, at de ikke støtter ryggen i at bære vores vægt. Ryggen får hele æren for det arbejde.

Det samme gælder knæ-leddet, da vores benmuskler heller ikke er suverænt stærke. Arbejdet påfalder senerne og ligamenterne i leddene, som heller ikke har styrken og fleksibilitet til at bære vores vægt. Og det er egentlig slet ikke deres job...

Så altså…

  1. Vi sidder ned på en stol på vores stakkels numse hele dagen ➡️ svage baller.

  2. Imens vi sidder dér, lader vi brystkassen hvile sig på maven ➡️ svag og overbelastet mave ➡️ begrænset vejrtrækning.

  3. Mens brystkassen hviler på den stakkels mave, er ryggen mere eller mindre krummet, med stolens rygstøtte i ryggen, så rygmusklerne laver heller ikke dagens gode gerning ➡️ svag ryg,

Kombinationen af alle disse tre giver for stor vægt og tryk på hofteskålen, halebenet, lænden ➡️ SMERTE + SMERTE + SMERTE.

Den gode nyhed er så, at SQUATS træner alle disse tre

Squat fordele

  • De dybe squats (stadig uden vægt), fremmer mobilitet i hoften og giver dermed større bevægelighed. Det skyldes, at de dybe squats styrker samtlige muskler og sener/ligamenter i leddene, og samtidig øger deres flexibilitet. Win win.

  • Squat er en funktionel øvelse, hvor både balance og stabilitet styrkes, da nervesystemet og core muskulaturen omkring rygsøjlen skal arbejde for at holde rygsøjlen stabil.

  • Squats Styrker benmusklerne, og stærke ben er lig med større bevægelses frihed pga. stabilitet omkring hoften og knæene. Dermed promoveres en mere stabil gang, hvilket er Genial! forebyggelse mod fald, særligt for den ældre generation, som er ekstra udsatte for fald. Så tag gerne fat i dine bedsteforældre og squat sammen med dem!

  • Hvis du er gravid, så vil du også have stor gavn af at squatte, både dynamisk og statisk.

  • Squats både styrker og forlænger/gør bækkenbunden fleksibel, hvilket man særligt har brug for, når man skal føde. At lave 100 bækkenbundskneb om dagen styrker ikke nødvendigvis din bækkenbund. Din bækkenbund bliver blot rigtig spændt. En spændt muskel er ikke lig med en stærk musklel — men mere om det en anden gang...

  • Squats skaber bedre bevidsthed omkring hoftens position i forhold til halebenet og forbedrer dermed forholdene for en sund og stærk bækkenbund.

  • En stærk bagdel og stærke ben er en uundværlig støtte for udholdenheden i den naturlige fødestilling — squat stillingen.

  • Squats, særligt hvis du holder fast i noget så som en vindueskam, kan strække en overanstrengt ryg ud og få den til at slappe af.

  • En statisk squat (dvs. hvor du sidder i en dyb squat i lidt længere tid) strækker ryggen ud og kan virke lindrende! Sååå kom i sving.

Vil du læse videre om hvordan man squatter i en ny artikel, som jeg skriver på lige nu. Så skriv dig op til mit nyhedsbrev nederst på siden, hvis du ikke vil gå glip af den 😉

Hvis du gerne vil læse mere af andre, der priser squatten som mig, så kan du bl.a. læse hvad

Dr. Mercola siger her: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/05/25/darin-steen-demonstrates-the-perfect-squat.aspx

…og hvad Katie Bowman (biomekanist) siger her: https://nutritiousmovement.com/what-to-expect-when-youre-squatting/