Hvad har din core til fælles med en stempelkande?

Yes! Du har født, og du er på jagt efter et mave program, der kan sætte ild til dine mavemuskler.

Når du googler efter mavetræning, dukker der en masse programmer og videoer op, hvor Core indgår i en eller anden sammenhæng med styrketræning af maven. 

Men hvilke muskler består din core i det hele taget af, hvorfor skal de trænes og er du overhovedet i kontakt med dem alle?

Det vil jeg kaste lidt lys over.

Hvad består en core så af?

Core betyder kerne og Core-muskulaturen refererer til de dybe muskler, der støtter kroppens kerne og stamme, dvs. det der udgør kropsstammen.

Det er hér, alt bevægelse starter, og en kropsstamme, som du har en god kontakt til, har en afgørende betydning for kroppens funktionalitet, f.eks. når du går, løfter, løber, hopper m.m.

Toppen

Hvis du forestiller dig at kropsstammen er en stempelkande, så består stempelkandens top af diaphragma som er vejrtrækningsmusklen, der sidder som en paraply under lungerne.

Bunden

Stempelkandens bund er bækkenbundsmuskulaturen, som er ansvarlig for at støtte de indre organer og derfor har en stor betydning for dit underliv.

Bagtil

Bagtil er ryggens dybe muskler, som er designet til at holde igen mod tyngdekraften, for at holde rygsøjlen oprejst.

Foran

Fortil og næsten hele vejen rundt om stempelkanden sidder den tværgående muskel (transversale muskel), som er designet til at skabe stabilitet omkring rygsøjlen bl.a. ved at trække sig sammen. Den er aktiv, når du hoster, eller nyser.

Samarbejde

Det vigtige hér er, at disse 4 muskelgrupper er designet til at arbejde i synergi, dvs. samarbejde. Der er åbenbart en mening med galskaben og med den måde vores krop er skabt, af hvem eller hvad, der nu har skabt den :D

Det er sports fysioterapeuten, Julie Wiebe, der beskriver dette samarbejde, ved at sammenligne kroppens stamme med et stempel — piston breath. Jeg synes at en stempelkande er sjovere, haha! 

Funktion

Meeen altså, når vi trækker vejret ind, udvides diaphragma og presses ned mod bughulen samtidig med at bækkenbunden slapper af og buer nedad for at give plads til organerne (du skal forestille dig en meget flexibel stempelkande 😛). 

Den transversale mavemuskel og de dybe rygmuskler udvides horisontalt for at give plads.

Når vi ånder ud, sker det modsatte. Bækkenbunden spænder opad, det samme gør diafragma mens den transversale mavemuskel samt rygmusklerne trækker sig sammen. 

Men hvad sker der, hvis der er en dysfunktion i samarbejdet mellem disse muskler? Hvis nu vi forstiller os at stemplets bund ikke samarbejder med stemplets top og kandens vægge, når stemplets top skal trækkes opad og stemplets vægge skal trække sig sammen for at presse indholdet ud, eksempelvis ved et nys? 

Og hvad sker der, hvis stemplets vægge er alt for stærke og konstant spændte? Vil toppen og bunden være mobile nok til at udføre deres arbejde optimalt, med det konstante tryk der påvirker dem? 

Der er ret mange scenarier at forestille sig. Fælles for dem alle er, at man med garanti oplever en eller flere symptomer, såsom svag bækkenbund, ryg/lænde smerter, svage/delte mavemuskler, brok og prolaps.

Derfor spørger jeg, giver det mening at lave en masse isoleret mavetræning, eller en masse isoleret bækkenbundstræning? Jeg tror godt, du ved, hvad jeg fisker efter?

…..Det gør det selvfølgelig ikke.

En god start, når du skal træne

Vi er vant til kun at lave isolerede maveøvelser, når vi gerne vil have en stærk og/eller flad mave. Det samme gælder, når vi vil styrke ryggen eller bækkenbunden. Vi adskiller vores kropskerne i isolerede dele!

Men de små dele i vores kropskerne hænger sammen og vi vil derfor have stor gavn af at lave vores øvelser på en måde, der tilgodeser samarbejdet mellem de 4 musklegrupper.

Det kan du gøre

Når du træner, så stop op et øjeblik og tænk over, om du integrerer alle stemplets dele. Det kunne være en god hjælp at starte din træning med vejrtræknings øvelser, hvor du prøver at være bevidst om stemplets funktion, som er beskrevet ovenover.

Luk øjnene. Tag en dyb indånding mens din bryst kasse, mave og bækkenbund får lov at slappe af og give slip. Ånd derefter ud, kraftigt, mens du trækker din bækkenbund og mavemuskler sammen indtil du har pustet al luften ud. Det samspil skal være aktivt, hver gang du træner, uanset hvad du træner. 

Hvis du lige har født, og har behov for støtte til at skabe kontakt til din core, kan du både tilmelde dig mit 6-ugers holdtræningsforløb eller ved private sessioner hos mig. Og din Baby er meget velkommen ❤️ 

Har du spørgsmål, så skriv til mig.

Vil du gerne modtage mit nyhedsbrev, så udfyld 👇