Du fortjener bedre!

Kvinder fortjener meget mere støtte og vejledning omkring, hvad der sker med deres krop og hvad de kan fysisk, under og efter en graviditet. Den støtte findes egentlig bedst ved at gå tilbage og gør lidt op med tendenserne henover de sidste 2 årtier, som har været præget af en “hardcore” og “badass” tilgang til træning, for gravide eller nybagte mødre.

Bare rolig! Jeg er her ikke for at fortælle dig at du ikke skal træne eller ikke må dyrke den sport du elsker. Jeg vil dog heller ikke fortælle dig at du skal droppe de dårlige undskyldinger og tæske dig selv gennem hård træning og slankekur, så snart du har fået grønt lys hos lægen.

Jeg håber, at kunne vise dig, at der findes et sted i mellem ekstremenerne, hvor du kan tage gode og velinformeret valg i forhold til, hvor din krop og sjæl er i denne fase af dit liv. LÆS MERE HER 🚀

Og derfor har jeg lavet en liste til dig over overvejelser, som jeg selv ville ønske, jeg havde gjort mig.

Skal du bare lytte til din krop?

Vi får tit at vide, at vi skal lytte til vores krop og så skal det nok gå altsammen. Men kroppen taler sgu enten græsk eller rusisk for det meste, både under graviditet og efter fødsel.

Undersøg hvilket sprog din krop taler, så du forstår hvad den siger. Søg evt. vejledning hos en fys eller træner, der er godt opdateret i emnet.

Når du vil træne.

Gravide og nye mødre behøver ikke nødvendigvis at tæskes gennem træningsprogrammer, der er designet til mænd for at vedligeholde deres helbred. Særligt fordi vores hormonprofil er så meget anderledes end mænds. Og det at være gravid, at have født, og at vi også skal PRODUCERE MÆLK, gør det kun mere kompliceret. De forandringer kvinde-kroppen går igennem er enorme. Påvirkningen af disse forandringer på vores fysik og psyke er stadig et kæmpe spørgsmålstegn, som selv forskerne ikke tør at udtale sig entydigt om. 

En god tommelfinger regel når du træner; overvej om du er i god kontrol med din kropskerne og din vejrtrækning? Oplever du tyngde og ubehag under din træning og særligt efter endt træning? Du kan godt squatte, dødløfte og lave din yndlings yoga serie m.m., men det kan være, du må gøre det på en ny måde, og evt. med lettere vægt, så du ikke mærker førnævnte symptomer.

Dårlige eller reelle undskyldninger!

Vi bliver udsat for meget "stop de dårlige undskyldninger og kom igang” -mentalitet. Søvnmangel er dog en stor faktor for nye- såvel som småbørns forældre. Det er ofte moderen, der har de største udfordringer, når det kommer til søvnmangel. Og igen, en mor skal kunne producere mælk for at kunne fodre sin baby og holde ham / hende i live. Ret vigtig detalje! 

Vi kan ikke restituere uden god kvalitetssøvn og gode ernærende kalorier. At tilføje slankekure og hård træning til ligningen er en unødvendig belastning, der nedbryder moderen i stedet for at bygge hende op til, at kunne klare hendes travle dagligdag -det er ikke ren hygge og afslapning at være på barsel, det er hårdt arbejde 24 timer i døgnet for de fleste 🙃

Du kan vælge at tage afstand fra “vægttabs- og “drop de dårlige undskyldninger” budskaber. Du er ikke målgruppen! Du er i en unik fase af dit liv, som er meget midlertidig. Styrk dig selv fysisk og mentalt først gennem styrketræning, der er tilpasset til din krop og sind.

Skal du gøre som du altid har gjort?

Gravide skal ikke kunne det samme som ikke-gravide. Igen er det hormonerne, der er på spil. Hormonet relaxin sørger for, at dine sener og dermed led bliver bløde og fleksible. Det kan være, at du som gravid stadig kan lave pull-ups. Men spørgsmålet du kan stille dig selv er, BURDE DU? Er det nødvendigt? Jeg er kæmpe tilhænger af at man har friheden til at træne og bevæge sig, som man ønsker og nyder. Det skal ingen sætte en stopper for.

Men som førnævnt, så er din graviditet og tidlig efterfødsels tid en midlertidig fase i dit liv, hvor din krop føles og opføre sig anderledes end du er vant til. Den vil gerne belastes, men ikke overbelastes. Spørg dig selv, hvad vinder du ved at lave pull-ups eller hoppe op og ned med en stor mave? Hvad kan du potentielt tabe ved det på sigt? Hvad kan du vinde ved at lave andre øvelser, som giver din krop den gode belastning men ikke overbelastning.

Når du træner, hold øje med hvad der sker med din mave og med den trykfordeling, der sker i din bughule samt de bløde og belastede sener, der omgiver mavemusklerne.

Du har mange andre muligheder. Du kan f.dks. lave pull-downs i stedet for pull-ups, og du kan udfordre din cardiotræning på en airdyne cykel i stedet for løb, indtil din krop er helet godt efterfødsel. 

Delte mavemuskler

Delte mavemuskler (rectus diastase) er ikke blot et æstetisk problem, som din læge måske fortæller dig. Men rectus diastase handler heller ikke alene om to muskelgrupper midt på maven, der skal lukkes sammen på midten for enhver pris, med specifikke træningsprogrammer, bælter og/eller operation. Genoptræningen af delte mavemuskler kan og bør indgå i din normale helkropstræning.

Det kan du LÆSE MERE OM HER:

Bækkenbunden

Din bækkenbund er super vigtig, men den er ikke en superhelt. Den er en del af en større helhed og har derfor en masse samarbejdspartnere, der også burde inviteres til festen.

De fleste fagpersoner fokuserer udelukkende på din bækkenbund og vil have dig til at lave en masse bækkenbundsknib i bilen, bussen, cyklen, når du ligger ned, når du står under bruseren og…

Det har dog vist sig, at du kan have god gavn af at inkludere resten af din kropskerne, når du vil styrke din bækkenbund. LÆS MERE HER

Må du kun ligge ned og lave skåneøvelser når du er gravid eller nybagt mor?

Efterfødselstræning behøver slet ikke at være blide gulvtræninger, når du egentlig helst vil svede og mærke din krop. Der findes en gylden middelvej ;) Der findes alternative måder at opnå den skønne sensation af at have brugt sin krop, hvor det brænder i ansigtet og sveden drypper og svier i øjnene. Uhhh jeg kan heller ikke være foruden den følelse.

Jeg ville ønske, at jeg blot kunne give dig en opskrift og sige værsgo’ — gå i gang.

Men sandheden er, at alle gravide, alle nybagte mødre og alle fleregangsmødre er skønne individer med individuelle forskelle og behov. Træningen bør derfor også tilpasses dig og din krop. Generelle råd hjælper dig kun et lille stykke ad vejen.

Et godt udgangspunkt for at du kan føle dig tryg i din træning kan være;

  • at du holder øje med om du føler dig stabil og i kontakt med din kropskerne.

  • at du holder øje med, om du føler tyngde eller smerte i bækkenet under og efter træningen.

  • at du holder øje med, om du er i stand til at fordele trykket jævnt i din bughule og i dit bækken under dine øvelser.

Det gør sig gældende uanset om du dyrker yoga, pilates, Crossfit eller ….

Pas på din mor-krop og din baby med en masse kærlighed og ikke en hammer og samvittighedsnag (lige så meget en note til mig selv, som til dig :P)

Tøv endelig ikke med at række ud, hvis du har spørgsmål til mig!