Din strategi

Det er så meget lettere at sælge skønhed end sundhed. Der er mange forskellige grunde til, at vi kvinder jagter kropsidealet med en flot veldrejet numse og en god sixpack. Eller at vi bare vil have vores timeglasfigur tilbage og føle os tilpasse i vores krop. Det er hvad det er, og sådan bliver det ved med at være. Og det er så absolut ok! Du skal bare være opmærksom på, at fitness industrien ved, at det er det, der lokker dig og mig. Derfor bliver vi bombarderet med billeder og budskaber om, hvordan vi skal se ud (før-baby krop) , og at vi selvfølgelig kan opnå det, hvis vi bare dropper undskyldningerne og presser ballerne sammen. Men vi får ingen strategi for, hvordan vi når derhen på bedste vis. Uden skader og mén, men med en stærk kerne og sund krop, der er fri for smerte og skader.

Efter mange års “trial and error”, fandt jeg ud af, at det jeg manglede var en strategi og en retning, der passede mig. Jeg løb mange kilometer om ugen (for jeg skulle jo nødig blive fanget i, at jeg tilhørte “de dårlige undskyldningers klubben”) og eksperimenterede med forskellige diæter, for at få min ydre til at matche det, som jeg troede jeg ville være. Slank og atletisk. Det var en tidsrøver og roden til mange frustrationer i hverdagen. Jeg så næææsten ud som jeg ville, men jeg følte mig på ingen måde tilpas i min krop. Jeg havde mange smerter i min nakke, i min hofte, i min lysk og i min fod og min mave var konstant oppustet. Jeg blev konstant sat tilbage i forhold til mine mål, da jeg også var nødt til at holde fri fra løb og træning ofte pga. mine skader. Min indre passede på ingen måde til min ydre. Jeg var på ingen måde stærk og sund.

Det krævede et stort skift i mit mindset. Det krævede at jeg fik set nærmere på mig selv og det min krop egentlig havde brug for. Det krævede en hel ny strategi.

Nu løber jeg ikke nær så meget. Jeg løber, når jeg har brug for en slags mental terapi. Og jeg nyder det. Det er ikke længere en sur pligt, for at se ud på en bestemt måde. Min styrketræning er nu overførbar til mine daglige gøremål og har på den måde et højere formål, end at have en sixpack. En meget mere spændende og motiverende måde at arbejde på! Min kost er meget alsidig og der er ingen forbudte madgrupper. Min ydre er ikke så meget anderledes, end da jeg brændte mig selv ud med løb og streng diæt. Og så er jeg smertefri! Yeaaay 🙌

Så mit tip til dig er, hav en strategi, som passer til dig, inden du kaster dig over slankekure og div. træningsprogrammer, der måske bedst egner sig til en bodybuilder- eller bikini fitness deltager, der har trænet i mange år og skal leve af sin kropskomposition.

Når du så har din strategi på plads, så bliver det lettere for dig at navigere i trænings-junglen og finde den rette træning og kost for dig.

Her er i hvert fald mit bud på, hvordan du tilrettelægger din strategi. Aller først, er du nødt til at tage udgangspunkt i dig og din krop! Det gør du ved følgende:

Du skal lære at forstå samme sprog, som din krop taler! Så kan du måske bedre forstå, hvad din krop brokker sig over, når du mærker en tyngde forneden, har ondt i ryggen, har spændte baglår der ikke vil samarbejde, eller ikke kan få din mave til at opføre sig, som du vil have. Eller måske hvad din krop brokker sig over, når du bare er så pokkers TRÆT og udmattet.  

Se på om:

  • du får søvn nok?

    -det gør du nok ikke som nybagt mor eller som mor til små børn, men arbejd på, hvordan du kan komme til at få sovet lidt mere. Du må gerne bede om hjælp!

  • dine hormoner er skyld i din træthed?

    -som nybagt mor, og de første 8-9 måneder efter du har født, er dine hormonprofil i konstant forandring og vil påvirke dig fysisk og psykisk. Det gavner dig ikke, at du presser dig og stresser din krop. Så bevæg dig, men vent lige med at komme ud og løbe 10 km lidt endnu, også selvom de 8 gyldne uger er gået og din læge har givet dig grønt lys 😍

  • du har vitamin mangel og/eller hormon-ubalance?

    -få lavet en blodprøve, og se om nogle af værdierne kunne være lidt bedre. At være på minimums-værdien for en given vitamain er ikke ensbetydende med, at det fungerer for dig. Det kan f.eks. være, du behøver et højere D vit. end min. grænsen? Få set på din hormonbalance. Find en behandler, der specialiserer i Functional Medicin. Du kan også selv lave en test gennem dutchtest.com

  • din kost giver dig kærlig støtte i din krops behov?

    -en god ernæringsrig kost er altid vigtig, og endnu vigtigere når du er gravid eller i den tidlige efterfødselsfase. Din kost skal støtte og pleje din krops mange funktioner, ikke mindst din hormonale balance. En kost, der er rig på gode proteiner, gode kulhydrater fra frugter og grønsager og ikke de hurtige og raffinerede, som hvidt brød og kage — selvom de også kan have sin plads for sjælens sundhed. Og så igen grønsager grønsager og lidt mere grønsager og gerne en masse grønne blade af slagsen, for der er mange gode vitaminer og mineraler for kvindekroppen at hente her!

  • du har styr på din vejrtrækning!

    -tro mig, det er sværere end det lyder. Stort set alle dem, jeg har arbejdet med, er blevet overrasket! Og jeg øver mig også stadig selv. LÆS HER

  • du kan tilpasse din vejrtrækning til dine bevægelser.

    -det at holde vejret, når du skal løfte dit barn eller når du skal rejse dig op, påfører unødvendig tryk på dine muskler og organer. Og det kan være med til at opretholde den smerte eller dysfunktion, du oplever i din kerne.

  • du har styr på din kropsholdning.

    -din kropsholdning påvirker din vejrtrækning, hvordan du fordeler tryk i dit stempel (core) og de forskellige spændinger og smerter du måske oplever. Din kropsholdning har også stor indvirkning på rectus diastase og bækkenbundsproblemer. 

  • du er mobil nok i dine forskellige led og hvordan du evt. kan blive mere mobil i hoften.

    -måske du ville have godt af at squatte lidt? eller fokusere på kvalitetsbevægelser. Du kan også kombinere din styrketræning med elementer fra yogaens verden.

  • du kan finde ud af, hvilken dysfunktion din tyngefølelse og evt. våde underbukser skyldes.

    -f.eks. er dit bækken for spændt, kan du overhovedet skabe kontakt til dine bækkenbundsmuskler, har du delte mavemuskler, har du nedsunkne organer (prolaps)? Find en gyn/obs fysioterapeut, der kan undersøge dig indvendigt og guide dig. Og få så styr på den vejrtrækning!!! 😜

  • du kan finde en træner, der har god forstand på din situation.

    -Din træning skal tilpasses, lige netop hér hvor du er, i lige præcis dette øjeblik i dit liv. For graviditet og tidlig-efterfødsel er en meget flygtig tid. Men hvordan du behandler dig selv og din krop i denne tid, kan sætte sine spor laaangt ud i fremtiden. Det er vigtigt at den træner, du vælger at arbejde med, har forstand på de efterfødselsgener, man kan have efter man har født, således at du får den bedste guide i forhold til din krop og hvor du er.

Måske er det endda længe siden, du har født, men oplever stadig selvsamme gener. Så er min anbefaling, at du skruer tiden tilbage og betragter din krop, som kroppen til en nyfødt mor, og starter dér. Lyder kedeligt, men jeg lover dig, du vender hurtigere og stærkere tilbage til DIG!

Mit håb for dig er, at du ikke starter, hvor du tænker, du burde være! Men at du starter hvor du ER, med hvad du kan lige nu, og stoler på at du nok skal nå derhen, hvor du gerne vil være.

En stærk mor ❤️