Der er mere til træning

Der er mere til træning end bare at gå i træningscentret i en time 3 gange om ugen.

Ofte, når jeg møder nye mennesker, som spørger hvad jeg laver til dagligt, bliver de lidt forskrækkede og deres øjne lyser af dårlig samvittighed mens de siger, “ja, jeg burde egentlig også træne, men…(udfyld selv)”. Og jeg får lyst til at sige, “nej, det burde du sådan set ikke. Du burde få mere bevægelse i din hverdag”. Ok, mega underligt at sige, som en træner og coach, men forklaringen kommer herunder, hvis du har tålmodighed til at læse videre :)

Her er jeg er nødt til at trække, jeg-er-Iraner kortet. Mens jeg boede i Iran way back, levede vi ikke i vores sofaer og stole. Det gør min familie i Iran idag, desværre! Men den gang var møbler nærmere pynte genstande i de fleste hjem, og blev kun taget i brug ved særlige lejligheder. Vi sad på gulvet, vi spiste på gulvet, vi sov på gulvet. Når jeg skulle lave lektier, sad jeg på gulvet med et lille lavt bord foran mig, således at min ryg var fri af et ryglæn. Mine dybe ryg- og mavemuskler blev på den måde tvunget til at udføre deres arbejde — at holde min rygsøjle ret op i mod tyngdekraften.

Det fantastiske ved at sidde på gulvet, er at man vitterligt ikke kan sidde i samme stilling ret længe ad gangen. Så selvom jeg sad ned, så sad jeg ikke stille. Jeg var hele tiden i bevægelse, for jeg blev nødt til skifte stilling hele tiden. Det samme gjorde sig gældende for resten af min familie. Ryg smerter, knæ problemer mm. fyldte faktisk ikke ret meget. Selv min mormor var super mobil.

Det er essensen i bevægelse. Vores kroppe kan ikke lide ensformige stillinger, om du sidder ned eller står op, om du ligger ned, eller står på hoved. Kroppen mister sin mobilitet, sin bevægelighed, når vi ikke bruger den, på samme måde som vi mister knoglevæv i mundhulen, hvis vi ikke bruger vores tænder til at tygge med. “If you don’t use it, you lose it” reglen gør sig i høj grad gældende med vores mobilitet og bevæglighed.

Der er en konstant påmindelse i vores samfund, om at vi skal bevæge os mindst 30 min. X antal gange om ugen for en sundhedsfremmende effekt. Så vi er blevet disse individer, der sidder ned et sted mellem 10–15 timer om dagen i samme stilling og så stresser over at få vores r** i træningscentret, når vi har fri og tvinger den til at yde mere end den er forberedt på og i stand til. Og hov, så gør det pludselig ondt i knæet, eller i skinnebenet, ryggen, skulderen….

Hvis du gerne vil tabe dig, så ja! Der er visse ting du må gøre for at fremme vægttab og muskeldannelse. Men alt træning er ikke kun til for at tabe fedt, og at afholde fedt fra komme tilbage. Jeg tror, det er på tide at se på træning fra en anden vinkel.

For at være sund, skal hele kroppen og dens funktioner, tages ind under luppen. Inden du overhovedet tænker på at tabe dig ved at løbe, cykle eller gå til crossfit, så er det vigtigt at kikke på din kropsholdning og hvordan du bevæger dig. Hvis du mangler mobilitet i dine led, hvordan skal de så kunne stå imod det, du kræver af dem under en intensiv træningstime, eller løb/cykeltur? Hvis du ikke kan sidde ned på gulvet i den siddestilling, vores krop er designet til at kunne sidde i, altså i en squat, hvordan vil du så squatte med 30–100 kg på ryggen, uden at din lysk og hofte brokker sig? Hvis din hofte og brystkasse og skuldre ikke er justerede korrekt i forhold til hinanden, når du står, hvordan skal de så kunne bevæge sig korrekt i forhold til hinanden, når du går og løber?

Det vi kræver af vores krop er lidt i analogi med at kræve, at en lille baby skal kunne gå inden han/hun har lært at rulle fra ryg til mave.

Vores neuromuskulære funktion er blevet bedøvet pga. manglende kvalitetsbevægelser, som vores krop evolutionært er designet til. Det er på tide at vække vores neuromuskulære kommunikation gennem korrekt bevægelse, først og fremmest.

Hånden på hjertet, hvor tit ender du på gulvet i stedet for din sofa? Hvor tit bevæger du din krop, når du sidder eller står foran dit skrivebord? Hvor tit sætter du din krop i en position, hvor den er nødt til at bevæge sig mere end en gang hveranden time?

Mit budskab.Læg dig på gulvet og lær din ryg og hofte den rigtige justering i deres stilling i forhold til hinanden.

Sid på gulvet i skrædderstilling så længe du kan og snak med din kæreste eller veninde …. og skift stilling, når du ikke kan sidde i skrædderstilling mere.

Sid på hug op ad en væg så ofte du kan komme til det.

Kontrollér dig selv i et spejl mens du står op. stritter din brystkasse fremad? Eller skubber du din numse ind under dig?

Du kan se mere om korrekt kropsholdning her (den er på vej)

Når du har fået styr på disse, kan du hele tiden bygge videre og kombinere dine hverdags bevægelser med hvilken som helst træning, du ønsker. Så er din krop bedre forberedt til den belastning og de udfordringer du kræver af den.