Badass Mor!

Graviditet og fødsel er et særligt kapitel i en kvindes liv. Der er ikke ret meget, der kan sammenlignes med det. Kvindekroppen bliver udsat for en stor belastning, som den egentlig er designet til at kunne bære og tilpasse. På trods af det, blev graviditet nærmest betragtet som en sygdom i frygtelig mange år og rådgivningen til kvinderne lød på ingen træning, ingen tunge løft og så lidt bevægelse som mulig.

Heldigvis har denne tendens ændret sig. Kvinder tør og vil gerne træne og bevæge sig. Videnskaben støtter efterhånden også kvinderne i, at bevægelse og træning ikke er farlig, men snarere en nødvendighed.

Desværre har vi mennesker svært ved det dér med balance. For nu er budskabet røget over i den anden grøft med budskaber så som, at graviditet ikke er en sygdom, og at en gravid kvindekrop kan ligeså meget som den kunne før graviditeten.

Kvinder stiller større og større krav til sig selv (jeg selv er ingen undtagelse!) og derfor lyder budskaber som "lyt til din krop" egentlig mere som;

 "lad være med at være doven"...

"pres dig selv, du gør det ikke godt nok"...

 "Hvis andre gravide kvinder på insta kan have en sixpack i 6. graviditetsmåned, så kan du da også! "...

Tendensen er nu, at flere og flere fitness modeller gerne vil fortælle os om, hvor sundt fitness er under og efter en graviditet, underforstået hvor hurtigt (6-12 uger) man kan vende tilbage til sin før-mor krop ved at følge deres træningsprogram.

Jeg vil gerne understrege, at jeg synes, det er så fint og skønt, at der er fokus på træningsguide til gravide og barslende kvinder. De (eller rettere vi) har alt for længe været glemt i fitness industrien, hvor fokus kun har været på de unge, hurtige og smukke. Jeg mener dog, at man skal passe på med at agere ekspert i efterfødselstræning, blot fordi at man er træningsvant, og nu samtidig kan skrive mor på sit CV.

Der mangler nuancer i de tilgængelige råd og vejledninger, som i de fleste tilfælde forvirrer og skræmmer kvinder mere, end de gavner dem.

I den ene ende af skalaen har vi de professionelle råd som, at du ikke må løfte, du ikke må bære x antal kg, og du må i hvert fald ingen ting de første 8 uger efter fødsel. Og hvis du har en bækkenbunds dysfunktion, så skal du arbejde isoleret med bækkenbundsøvelser og stadig holde dig fra styrketræning. De der squats uha uha, de er roden til megen ondt!

I den anden ende af skalaen har vi fanden i voldskheden, for de kvinder der har fået nok. De vil gerne kunne alt det, de kunne før og selvfølgelig kan de også det, selvom de kommer til at tisse lidt undervejs eller har et hul i maven, som de bare ikke kan få til at blive fladt og interagere.

Deres budskab til dig er, du kan også, og du burde også lade dig inspirere af hvad de kan. Yup! Jeg har så været den super forvirrede kvinde, der har hoppet frem og tilbage i hver lejr og ikke kunnet finde logik i nogle af lejrene.

Det der desværre mangler er et link, et mellemled, som burde have meget mere fokus på kvinde kroppen, mens den er belastet af graviditeten og efterfølgende, når kroppen og helt særligt dennes core/stamme skal heles og gen-optrænes, før vi kan begynde at stille store krav til den. Der er bare mere til træning end at gå i fitnesscentret og svede løs. Det er her jeg kommer ind i billedet. Det er hvad jeg gerne vil rette dit fokus hen imod. SÅ LÆS VIDERE HER